Kalademopäivän päätähtinä alihyödynnetyt kalat

Mereltä pöytään -kalademopäivä järjestettiin marraskuun alussa kaikille avoimena tapahtumana osana Flavoria Innovation Festival -kalainnovaatioviikkoa. Tapahtumassa kokki ja tuotekehittäjä Roy Norro (Norron Oy, Kalaruoka.fi) sekä kokki ja kalakauppias Johan Hellsten Herkkunuotalta johdattivat osallistujat kalan käsittelyn ja valmistuksen maailmaan. Päätähtinä olivat alihyödynnetyt kotimaiset kalalajit – kuha, silakka, ahven, lahna (tai pasuri) sekä säyne.

Päivän aikana osallistujat pääsivät itse käsittelemään kaloja, joista lopulta kokattiin yhdessä myös herkulliset annokset. Menun teemana oli ”puoliksi maailman ympäri”, ja se sisälsi hapankorppuleivitettyä kuhaa ja ahventa mummonkurkkujen kera, silakkaa ”Iwashi” sekä Caldo de Pescado -keittoa.

Kalademopäivä sujui rennoissa tunnelmissa ja herätti runsaasti kiinnostusta ja kysymyksiä. Ainakin yksi osallistuja kertoi aluksi, ettei ole kalan ystävä – mutta päivän päätteeksi saattoi todeta pitävänsä kalasta jo huomattavasti enemmän.

Roy Norro esittelemässä päivän päätähtiä.

Johan Hellsten demoamassa kalan fileointia ja nahan irrotusta.

Kalademopäivä järjestettiin osana WiseFood-hanketta ja Kalan laadun ja markkinoinnin kehittämisohjelmaa.