WiseFood-hanketta takana puolitoista vuotta – mitä on tehty ja mitä on tulossa?

Turun yliopiston, Turun kaupungin ja Turun ammatti-instituutin yhteinen WiseFood – resurssiviisaat ruokaketjut -hanke käynnistyi syyskuussa 2023. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa resurssiviisaasti tuotettujen ja valmistettujen ruokatuotteiden markkinoita Turun seudulla sekä kehittää ruokaketjujen kiertotalouden mukaisia liiketoimintaekosysteemejä.

Yhteistyö eri toteuttajien välillä on ollut tiivistä ja antoisaa, ja kuluneen puolentoista vuoden aikana hankkeessa on järjestetty mm. aamukahvitilaisuuksia ja kaksi isoa innovaatiotapahtumaa. 

Turun yliopiston työpaketissa keskitytään resurssiviisaan ruokaketjun innovaatiotoimintaan 

Keskeisessä osassa Turun yliopiston työpakettia on Flavoria®-tutkimusalusta, jonka ympärille keskittyvien toimien tavoitteena on tukea alueellisen resurssiviisaan ruokaketjun muutosta ja löytää toimintamalleja yritysten ja oppilaitosten väliseen yhteistyöhön. 

Aamukahvitilaisuuksista ja kyselyistä inspiraatiota ja tukea yrittäjyyteen ja oppilaitosyhteistyöhön 

Hankkeen aikana on tähän mennessä järjestetty opiskelijoille ja muille aiheista kiinnostuneille suunnattuja aamukahvitilaisuuksia, joiden teemat ovat vaihdelleet tekoälystä kiertotalouteen ja yrittäjyyteen.  

Tänä syksynä lanseerattujen opiskelija– ja yrityskyselyiden avulla kartoitetaan Varsinais-Suomen elintarvikealan opiskelijoiden yrittäjyysmyönteisyyttä ja vastaavasti ruokaketjun yritysten kiinnostusta oppilaitosyhteistyöhön. Kyselyihin voi vastata 31.12.2024 asti. Vastausten pohjalta suunnitellaan vuodelle 2025 toimia ja tilaisuuksia, jotka kannustavat opiskelijoita yrittäjyyteen ja auttavat yrityksiä löytämään tapoja tehdä oppilaitosyhteistyötä. 

Flavoria Innovation Festival tuo yhteen eri alojen opiskelijoita ja ruokaketjun yrityksiä 

Flavoria Innovation Festival on viikon mittainen innovaatiotapahtuma ja opintojakso, jossa eri alojen ja oppilaitosten opiskelijat ratkovat yritysten tarjoamia ruokaketjuun liittyviä haasteita. WiseFood-hankkeen aikana tapahtuma on järjestetty jo kaksi kertaa, ja mukana on molempina vuosina ollut viisi yritystä ja viitisenkymmentä opiskelijaa. 

Yritysten tarjoamat haasteet ovat tähän mennessä liittyneet mm. tuotekehitykseen, kiertotalouteen ja sivuvirtojen hyödyntämiseen, kotimaiseen ruokaan ja ruokakauppaan, digitaalisiin ratkaisuihin sekä kestävyyteen ja vastuullisuuteen. 

Innovation Festival on kerännyt kiitosta sekä opiskelijoilta että mukana olleilta yrityksiltä. Opiskelijat ovat erityisesti pitäneet aidoista yrityshaasteista, ryhmätyöskentelystä sekä viikon aikana tarjotusta pitchaus-valmennuksesta. Yritykset ovat puolestaan olleet positiivisesti yllättyneitä opiskelijoiden tarjoamista uudenlaisista näkökulmista – osa ryhmistä on jopa luonut viikon aikana prototyyppejä tuotteista tai ratkaisuehdotuksista. Ajatuksena onkin, että Innovation Festival toimii ponnahduslautana opiskelijoiden ja yritysten väliseen yhteistyöhön, jota voidaan jatkaa esimerkiksi tuotetestausten muodossa Flavoria-tutkimusalustan tiloissa. 

Tämän vuoden tapahtuma toi hienolla tavalla yhteen koko WiseFood-hankkeen toteuttajatiimin: Turun yliopisto koordinoi tapahtuman, ja Turun kaupungin, Turun kauppahallin ja Turun ammatti-instituutin edustajat olivat tiiviisti mukana ohjaamassa opiskelijatiimejä koko viikon ajan. 

Uutinen vuoden 2023 tapahtumasta 

Uutinen vuoden 2024 tapahtumasta 

Flavoria Innovation Festival 2025 sukeltaa kalojen maailmaan 

Seuraava Flavoria Innovation Festival järjestetään marraskuussa 2025, jolloin kantavana teemana ovat kala-alan innovaatiot. Tapahtuma järjestetään WiseFood-hankkeen ja Kalan markkinoinnin ja laadun kehittämisohjelman yhteistyönä, ja mukaan voi ilmoittautua kala-alan yrityksiä eri puolilta Suomea. 

Lisätietoja vuoden 2025 Innovation Festivalista antaa Turun yliopiston projektikoordinaattori Sini Laikola, sini.laikola@utu.fi

TAI panostaa elintarvikealan koulutuksen yritysyhteistyön malliin ja Turun kaupunki kiertotalousratkaisujen case-tarkasteluun 

Turun ammatti-instituutti TAI vastaa hankkeessa elintarvikealan koulutuksen yritysyhteistyön mallin pilotoinnista ja kehittämisestä. TAI:n opiskelijat ovatkin päässeet tutustumaan Turun kauppahallin yrittäjien toimintaan työskentelemällä kauppahallin yrityksissä. Opiskelijat ovat esimerkiksi koonneet maistelulautasia, tarjoilleet maistiaisia asiakkaille sekä myyneet tuotteita. Opiskelijat ovat myös olleet valmistelemassa kauppahallissa järjestettyjä tilaisuuksia. Ensi vuonna yhteistyötä kauppahallin yritysten kanssa syvennetään entisestään, ja seuraavana toimenpiteenä opiskelijat pohtivat ja kehittävät kauppahallin astianpalautusta sekä lajittelua. 

Turun kaupunki toimii hankkeen pääkoordinaattorina ja vastaa kauppahallin kiertotalousratkaisujen case-tarkastelusta. Hankkeen myötä kauppahallin kierrätysratkaisuja on pystytty parantamaan ja suunnitelmissa on mm. yhteisen ruokailualueen (foodcourt) toimintojen kehittäminen.

Seuraa hankkeen kuulumisia somessa: 

Facebook: utuflavoria, nufoutu ja taiturku 
Instagram: nufoutu ja taiturku