Varsinais-Suomen ruokaketjun yritykset kiinnostuneita oppilaitosyhteistyön kehittämisestä
Viime vuoden loppupuolella teetimme Varsinais-Suomen ruokaketjun yrityksillä kyselyn, jonka tavoitteena oli kartoittaa yritysten yhteistyö- ja verkostoitumistarpeita oppilaitosten kanssa. Kyselyyn vastasi 21 yritystä, joista suurin osa oli mikro- tai pienyrityksiä. Vastanneiden toimialat vaihtelivat alkutuotannosta elintarvikkeiden valmistukseen, vähittäiskauppaan ja ravitsemistoimintaan.
Oppilaitosyhteistyötä pidetään tärkeänä – haasteena kuitenkin resurssit
Kyselystä kävi ilmi, että yhteensä yli 80 % vastaajista arvioi oppilaitosyhteistyön vähintään melko tärkeäksi, ja suurimmalla osalla vastanneista olikin jo aiempaa kokemusta oppilaitosyhteistyöstä mm. harjoittelupaikkojen tarjoamisen muodossa. Muita esille nousseita suosittuja yhteistyötapoja olivat opinnäytetyöt sekä opiskelijatapahtumiin ja oppilaitosten opetukseen osallistuminen.
Suurimpana haasteena oppilaitosyhteistyölle nähtiin resurssien puute.
Lisää aktiivisuutta oppilaitosten ja yritysten välille tulevaisuudessa
Kyselyllä kartoitettiin myös, minkälaista yhteistyötä yritykset olisivat kiinnostuneita kehittämään oppilaitosten kanssa tulevaisuudessa. Esille nousivat mm. uudet teknologiat ja tuotekehitys, työharjoittelut ja yhteistyöprojektit. Henkilökohtaisia kontakteja ja opettajien ja yritysten verkostoitumista pidettiin myös tärkeänä.

Kaiken kaikkiaan yritykset ovat kiinnostuneita monipuolisesta yhteistyöstä oppilaitosten kanssa, erityisesti käytännönläheisten harjoittelupaikkojen, opinnäytetöiden ja teknologian kehittämisen parissa. On tärkeää, että yritykset ja oppilaitokset jatkavat aktiivista yhteydenpitoa ja verkostoitumista, jotta yhteistyöstä tulee kestävää ja molempia osapuolia hyödyttävää.
Kehitysehdotukset yhteistyön vahvistamiseksi
Kyselyn vastausten pohjalta laadimme seuraavat kehitysehdotukset oppilaitosten ja yritysten välisen yhteistyön lisäämiseksi:
- Yrityksille on tärkeää tarjota lisätietoa ja tukea. Tämä voi tarkoittaa käytännön ohjeistusta yhteistyömahdollisuuksista oppilaitosten kanssa, mutta myös neuvoja ja resursseja, jotka auttavat yrityksiä ymmärtämään paremmin yhteistyön hyödyt.
- Yhteistyöverkostojen vahvistaminen ja törmäyspisteiden luominen yritysten ja oppilaitosten välille on keskeinen askel yhteistyön tiivistämisessä. Verkostojen avulla yritykset voivat löytää oikeat kumppanit oppilaitoksista ja päinvastoin. Törmäyspisteet voivat olla konkreettisia kohtaamispaikkoja, kuten työpajoja tai tilaisuuksia, joissa molemmat osapuolet voivat jakaa osaamistaan ja ideoitaan.
- Joustavien ja räätälöityjen yhteistyömuotojen kehittäminen on myös tärkeää, jotta oppilaitosten tarpeet tulevat täytetyiksi ja yhteistyö on tehokasta. Oppilaitosten toiveet ja tarpeet voivat vaihdella, ja joustavat yhteistyömallit mahdollistavat parhaan mahdollisen yhteistyön eri toimijoiden välillä.
Yksi ”WiseFood – resurssiviisaat ruokaketjut” -hankkeen tavoitteista on lisätä ruokaketjun yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä ja yhteistyöverkostoja. Myöhemmin tänä vuonna tulemmekin järjestämään ruokaketjun yrityksille suunnattuja tilaisuuksia, joten pysy kuulolla!