Elintarvikealan yrittäjyys kiinnostava vaihtoehto opiskelijoille
Viime vuoden loppupuolella lähestyimme Varsinais-Suomen elintarvikealan opiskelijoita ja pyysimme heitä vastaamaan yrittäjyysmyönteisyyttä kartoittavaan kyselyymme. Vastauksista käy ilmi, että elintarvikealaan ja yrittäjyyteen suhtaudutaan pääosin myönteisesti, mutta opiskelijat toivovat erityisesti lisää tietoa ja tukea urapolkujen kehittämiseen.
Kyselyyn vastasi yhteensä 36 elintarvikealan opiskelijaa Varsinais-Suomessa sijaitsevista toisen ja kolmannen asteen oppilaitoksista. Vaikka otos on rajallinen, vastaukset avaavat opiskelijoiden tulevaisuuden työllistymistoiveita sekä yrittäjyyskulttuuria oppilaitoksissa.
Yrittäjyys ja sen edistäminen oppilaitoksissa
Monilla opiskelijoilla opintoihin sisältyy pakollinen tai valinnainen yrittäjyyteen liittyvä opintojakso. Yhteensä kolmasosa vastaajista ei kuitenkaan tiennyt, tarjoaako oma oppilaitos yrittäjyyteen liittyvää opintojaksoa, tai ilmoitti, ettei sellaista tarjota.
Yrittäjyyskulttuuri oppilaitoksissa näyttää jakautuvan kahtia: osa opiskelijoista kokee, että heidän oppilaitoksensa tukee yrittäjyyttä ja kannustaa siihen, mutta osalle vastaajista yrittäjyyskulttuuri ei ole vielä riittävän näkyvää tai aktiivista.
Opiskelijat kaipaavat erityisesti käytännönläheistä tukea, kuten neuvoja yrityksen perustamiseen ja yritysidean kehittämiseen. Tämän lisäksi vuorovaikutteiset tapahtumat, kuten työpajat ja mentorointi, kiinnostavat opiskelijoita.
Tulevaisuuden työllistymistoiveet
Opiskelijat osoittivat selkeästi positiivista suhtautumista yrittäjyyteen, sillä 69 % vastaajista kertoi haluavansa toimia yrittäjänä tulevaisuudessa. Myös elintarviketeollisuus, tuotekehitys ja laadunvalvonta sekä johto- ja asiantuntijatehtävät houkuttelevat. Oheiseen sanapilveen on koottu avainsanoja opiskelijoiden antamista avoimista vastauksista.

Kuva 1: Opiskelijoiden vastauksista muodotettu sanapilvi, jossa esille nousevat elintarviketeollisuus ja -yrittäjyys sekä tuotekehitys.
Kehitysehdotuksia yrittäjyyden edistämiseen opintojen aikana
Kyselyn vastausten pohjalta koostimme kehitysehdotuksia yrittäjyyskiinnostuksen vahvistamiseen ja tukemiseen oppilaitoksissa.
- Oppilaitosten yrittäjyyskulttuuria voidaan vahvistaa järjestämällä enemmän tapahtumia ja lisäämällä yrittäjyyden näkyvyyttä. Yrittäjyyteen liittyviä opintojaksoja voi lisätä opetustarjontaan tai tehdä olemassa olevat opintojaksot paremmin näkyviksi esimerkiksi tiedottamisen avulla.
- Yrittäjyyden tukipalveluiden saatavuutta ja tiedotusta tulisi parantaa selkeyttämällä ja markkinoimalla oppilaitosten tarjoamia yrittäjyyspalveluita.
- Opiskelijoille kannattaa tarjota käytännönläheisiä resursseja, kuten oppaita ja työpajoja, joissa käsitellään konkreettisia yrittäjyyden osa-alueita, kuten starttirahan hakemista tai yritysidean jalostamista. Uratarinat ja yrittäjien kokemusten jakaminen voivat myös innostaa ja motivoida opiskelijoita.
- Opiskelijoiden aktiivinen osallistaminen on tärkeää – esimerkiksi erilaisiin työpajoihin ja yrittäjyyttä edistäviin ohjelmiin osallistumisesta voi tarjota kannustimia, kuten opintopisteitä tai stipendejä. Opiskelijoilta kerätty palaute auttaa kehittämään yrittäjyyspalveluita entistä paremmin heidän tarpeisiinsa.
Yksi ”WiseFood – resurssiviisaat ruokaketjut” -hankkeen tavoitteista on innostaa elintarvikealan opiskelijoita start-up-toimintaan ja yrittäjyyteen, ja vuoden 2025 aikana tulemme järjestämään opiskelijoille suunnattuja tilaisuuksia, jotka tarjoavat tukea, inspiraatiota ja käytännön vinkkejä yrittäjyyspolulle.